15 порад від Річарда Бренсона

26.01.2016 20:56
 

1. Успіх у школі та успіх у житті — різні речі

Річард Бренсон страждав від дислексії і боровся з недугою під час навчання вшколі. Школа розвиває деякі базові навички, начебто запам'ятовування інформації та проходження інструкцій. Проте в школі не вчать реальним навичкам, провідним до успіху в житті.

2. Ваш вік не має значення

Річарду було 16 років, коли він досягнув свого першого успіху з журналом під назвою Student. До 22 років він заснував Virgin Records. Він — живий доказ того, що ніколи не рано почати. У віці 61 року Бренсон не обтяжений питаннями про вік — він займається серфінгом, намагаючись побити світові рекорди.

3. Робіть щось безкоштовно

Virgin Records запропонувала Майку Олдфільд використовувати їх студію безкоштовно. В результаті був записаний альбом Tubular Bells (1973 рік), — кращий з бестселерів від Virgin Records. Іноді, для того, щоб зробити перші кроки в індустрії, їх потрібно робити безкоштовно.

4. Будьте суперечливими

Спроби піти від протиріч — це нормально. Проте їх можна застосувати і в свою користь.

5. Диверсифікуйте

Після успіху в звукозаписній галузі, в 1984 році Бренсон прийняв рішення заснувати авіакомпанію Virgin Atlantic Airways. З тих пір його бізнес розширився і на такі сфери як мобільний зв'язок, кіно і навіть власну колу! Така диверсифікація не тільки зберігає інтерес до справи, але і захищає від злетів і падінь індустрії.

6. Любіть свою справу

Коли Бренсон в 1992 році продав лейбл Virgin за 500 мільйонів євро компанії EMI, він плакав. Багато хто б плакав від радості, заробивши таку купу грошей, але Бренсон плакав тому, що вклав у свою справу душу.

7. Можливості постійні

“Можливості, як автобуси — завжди прийде ще один”. Не втрачайте впевненості в собі, якщо вас супроводжують невдачі в бізнесі. Замість цього уважно стежте за потенційними можливостями.

8. Будьте доброзичливим диктатором

“Я вірю в доброзичливу диктатуру тільки в тому випадку, якщо я — диктатор”. Ніхто не звинуватить Бренсона в грубості зі своїми співробітниками. Він навіть пише їм особисті листи. І, тим не менш, він — диктатор. Якщо ви хочете бути лідером — іноді потрібно “переступати” через чиюсь думку.

9. Розширюйте горизонти

У бізнесу немає кордонів, але необов'язково рости прямо вгору. Потрібно розширювати горизонти. Журнал, створений Бренсоном, привів його в музичний бізнес. Потім він “доріс” до власного лейблу, а вже потім відкрив звукозаписну студію і нічний клуб. Таким чином, він створив бізнес-мережу, в якій елементи зміцнюють один одного. Адже набагато легше просувати артиста, якщо у тебе є журнал, студія і клуб. 

10. Вчіться на ділі

“Не можна навчитися, лише сліпо дотримуючись правил. Вчитися потрібно на помилках і невдачах ”. Бренсон створив журнал без будь-якої освіти у сфері журналістики і став найбільш успішним бізнесменом з усіх, хто не вчився бізнесу. Не чекайте, поки ви будете досить кваліфіковані для чогось у житті. Просто робіть це. Ви наробите купу помилок, але це буде для вас цінним досвідом.

11. Будьте піонером

У 2004 році Бренсон заснував Virgin Galactic — фірму, що займається космічним туризмом. Поки лише 430 сміливців побували на орбіті “під прапором” Virgin Galactic, оскільки коштує це задоволення 200000 доларів. Virgin Galactic — відмінний приклад прагнення Бренсона відкривати нові горизонти у бізнесі. Бути піонером в чомусь нелегко, але в цьому є і маса незаперечних переваг.

12. Дивіться у майбутнє

Virgin Galactic — також приклад того, як Бренсон “вхопився за нові можливості ринку”. Так у нього було і з нафтовим бізнесом, коли його компанія скористалася високими цінами на нафту. Крім того, екологічний фонд Virgin Green Fund інвестує в розробку альтернативних джерел енергії, що потенційно принесе величезний прибуток у майбутньому.

13. Не звертайте увагу на бізнес-норми

Ще ніколи межа між бізнесом і вищою метою не була така тонка. Про це Бренсон пише у своїй однойменній роботі («Screw Business as Usual»). Суть в тому, щоб намагатися принести благо світу, а не просто заробити купу грошей. “З такою філософією”, — пише він, — “у вас буде міцна команда, хороша мотивація і успішна справа”.

14. Робіть свої вклади у покращення світу

“Якщо я чимось засмучений, я всіляко намагаюся виправити це” — каже Бренсон. Адже діяльність його не обмежується бізнесом. Він — активний учасник благодійних програм в найрізноманітніших сферах. Після бесіди за сніданком з Елом Гором про глобальне потепління, він віддав на боротьбу з згубним явищем 3 мільярди доларів. Очевидно, він відчуває відповідальність і свою здатність зробити щось для світу.

15. Радійте простим речам

“Зараз мені подобається те, що я живий і можу прийняти хорошу ванну!” Річарду Бренсону складно не заздрити. Він подорожує по світу і спілкується з впливовими людьми. Яхти і коштовності — це, звичайно, добре, але вони не дадуть вам задоволення такого, яке ви отримуєте від простих речей на зразок здоров'я, коханих та близьких поруч.