Геометрична казка «Як бісектриса кута врятувала»

24.01.2016 21:46

 

                 У тридев’ятому царстві в математичному государстві жили-були кути -такі собі цікаві істоти. Як і люди, мали вони одну, хоч і не дуже велику голову, дві руки, які могли в будь-яку мить стати довшими. Ось і простягали вони їх без кінця і краю. Та не було у тих кутів ніг.  А так хотілося пройтися, світу побачить і себе показать. Що вже вони тільки не придумували: і до купи тулилися і за руку бралися, та ніяк не могли зрушити з місця. Але ще більше їх гнітило те, що не мали вони родичів, кожен жив сам по собі. І якщо маленькі кути хоч трохи могли з собою поспілкуватися, то великим і пузатим було це не під силу.

                    Жив у тому королівстві цар, та такий вже товстий, що у нього не лише руки, а й очі стирчали в різні боки так, що ніколи одне одного і не бачили. А про те, як уже важко було тому цареві, то ні в казці сказати, ні пером описати.

                   Якось почув він новину, що легко схуднути можна. І почав вдаватись до різних хитрощів. Але нічого в нього не виходило. Упав він у розпач, та так нерухомо і залишався лежати і день і ніч.

              І почали маленькі кути царство своє рятувати. Клич кинули: «Хто кута -

царя розважить, той півцарства отримає». Почув про це промінець. Прудкий такий, бігав по світу, мандрував по царству, фігури різні виробляв. Про майстерність його знали в королівстві. І вирішив він допомогти бідним кутам.

                 Став над пузатим царем і задумався: «І півцарства мені не завадить, і братів собі наживу». Так й пройшов прямо по середині, щоб бува не образити ні одну, ні другу половину. Ураз полегшало бідному цареві, та так, що царювати більше не захотів. Визнав що від промінця в царстві більше користі. Хай він царює.

               І зажили вони вкупі: два брати – кути, однакові, як дві краплі води. А такий ніжний, тендітний промінець, який від того, що багато добрих справ зробив і талановитий був, перетворився у красуню дівчину, ніби бісером вишиту.

              І назвали її незвичайним ім’ям – бісектриса. І стала вона навіки вірною і справедливою сестрицею кутам. Де б вона не пройшла, завжди навпіл ділить, нікого не образить, надто вже чемна і вихована.