Казка про координатну площину

24.01.2016 21:40

                      

В древньому математичному місті жив поважний математик Декарт. Всі його дуже поважали і шанували, адже за древніми переказами саме він побудував це величне загадкове місто.

         Королевою цього міста була Координатна Площина. Для її величності був побудований чудовий палац. Палац був дуже великим, тому заради порядку королева здійснювала щоденний обхід своїх володінь і починала його з кімнати, яка називалась Початок.

         В королеви було 2 дочки. Старшу звали Абсциса. Її кімнати розміщались вліво і вправо від Початку. Меншу звали Ордината. Вона володіла кімнатами вгору і вниз від початку. Кожна дочка мала свою золоту стрілу, якою мали право стріляти: Абсциса лише вправо, а Ордината лише вгору. Сестри гуляли лише по своїх кімнатах, а зустрічалися лише в Початку, а потім знову розбігались.

         Коли сестри підросли їм захотілось вивчити усю територію володінь їх мами, а не тільки рухатися вправо та вліво, вгору та вниз. Королева дозволила їм виходити за межі своїх кімнат, але лише з її дозволу у визначені місця. Кожного дня королева призначала дочкам місце зустрічі таким чином: якщо Абсциса відступить два кроки вправо, а Ордината три кроки вгору, а потім будуть рухатись по перпендикулярних прямих, то зустрінуться біля чарівного озера, а якщо Абсциса піде на три кроки вліво, а Ордината вниз на чотири кроки, то потраплять під час зустрічі на чарівну галявину. В такий спосіб з допомогою королеви Координатна Площина дочки вивчили всі особливості їх нескінченної території.

         Пізніше королева дозволила дочкам самостійно рухатись по площині, залишаючи свої координати – абсцису(х) та ординату(у).