Як навчити дитину таблиці множення?

17.01.2016 21:25
 
Можливо, якщо дохідливо пояснити  дитині , навіщо в житті потрібна таблиця множення , він уважно поставиться до процессу її вивчення. Адже , перш за все , вона необхідна для того , щоб навчитися робити обчислення в розумі з багатозначними числами , або на папері - не вдаючись до допомоги калькулятора. До того ж , таблиця множення добре допомагає розвивати « математичну інтуїцію » , що допоможе освоїти в подальшому більш глибокі зв'язки в математиці. Так як навчити дитину таблиці множення?

Фахівці радять дотримуватися наступних правил при навчанні дитиною таблиці множення :
- Не чекайте , що в школі вашої дитини навчать всім премудростям , тому не варто відкладати навчання рахунку і множенню .                                                                                      - Найчастіше непідготовлені діти не розуміють те , що вчать у школі , тому й не можуть все запам'ятати. Адже далі йде більш складний матеріал .
- Не кричіть і не принижуйте дитину, якщо у нього не виходить вивчити приклад з першого разу. Спробуйте пояснити по-іншому , застосовуючи інші слова або приклади - можливо , що ви такі елементарні для себе речі пояснюєте занадто складно для малюка.   - Якщо ви починаєте нервувати , то відкладіть «навчання », можливо , наступного разу ви будете більш лояльні.
- Не варто примушувати дитину зазубрювати таблицю множення. Краще нехай це буде відбуватися повільно , проте , результат буде у вигляді більш міцних знань , а не поверхневих . До того ж незабаром дитина і так вивчить таблицю напам'ять , але множити і ділити великі цифри йому буде простіше , якщо він буде  розуміти всі тонкощі.


                                                    Метод № 1 . «Гра з картками »

У процесі гри запам'ятовування йде набагато краще , ніж при зубріння . Саме тому навіть для дорослих одним з найпоширеніших тренінгів є гра.

Отже, зробіть з щільного картону колоду карток. На одній стороні кожної картки напишіть питання - в даному випадку приклад з таблиці множення , наприклад , « 5х4 » , а на іншій стороні напишіть відповідь - у цьому випадку «20». Правила гри такі: кожен по черзі бере картку з питанням , відповідає на нього і перевертає . Якщо відповідь вірна , то картка залишається у того , хто вгадав , а якщо ні - вона повертається вниз « колоди » , а переможений бере наступну картку. З часом колода буде зменшуватися , адже відповіді незабаром будуть видаватися дітьми автоматично - те ж саме заучування і зубріння , але під час гри і у веселій компанії. А виграє той , у кого карток буде більше. Повірте , це перевірений метод - ще так можна вчити іноземні слова .

                                                    Метод № 2 . « Візуалізація »

Метод складніший , тому що він заснований на тому , що дитину , насамперед, треба навчити рахувати - це зробити цілком не складно , наприклад , на пальцях , на картинках , на яблуках , цукерках - на всьому, що потрапляє під руку. Найголовніше , навчивши рахувати дитину до 10 , пояснити структуру рахунку: 10 яблук плюс ще одне - це 11 , два яблука плюс три - це п'ять , і так далі. Після цього зробіть таблички , на який будуть намальовані якісь предмети , щоб їх було легко порахувати і помножити - для цього намалюйте рівні квадратики і впишіть туди предмети , наприклад 9 - це три яблука в три ряди і т.д. Плюс цього методу в тому , що ви можете допомогти навчитися дитині думати , а також усвідомлювати те , що він робить.
Цім методом можна допомогти освоїти дитині і ділення.

                                            Метод № 3 . « Універсальні приклади »

Фахівці радять не примушувати дитину бездумно зазубрювати цифри , а творчо підійти до процесу навчання . Цей метод можна зробити приємним і цікавим. А ось швидкість навчання при цьому залежить суто від дитини. Отже, для початку накресліть велику таблицю , де замість звичайних прикладів будуть докладні - тобто , розпишіть сто прикладів . Так , таблиця  виглядає страшнувато , але вивчіть з дитиною , тут повторюється багато фактів , тому  всі сто заучувати зовсім необов'язково !